واژه دموکراسی از زبان یونانی می آید و معنی آن (( حکومت مردم )) است
از اصلیترین روندهای موجود در دموکراسیهای ممتاز میتوان به وجود رقابتهای انتخاباتی عادلانه اشاره کرد. علاوه بر این، آزادی بیان، آزادی اندیشه سیاسی و مطبوعات آزاد از دیگر ارکان اساسی دموکراسی هستند که به مردم اجازه میدهند تا با آگاهی و اطلاعات بر حسب علاقه شخصی خود رأی بدهند.
اگر تعریف دموکراسی را به کلاس درس تعمیم دهیم و رویکرد جدید آموزش پرورش را نیز چاشنی آن کنیم به واژه ای به نام ((دانش آموز محوری )) برخورد می کنیم حال 10 پیشنهاد مهم و کلیدی نیز ارائه می دهیم برای پیاده کردن دموکراسی در کلاس درس و تربیت نسلی قانون مدار و آشنا با دموکراسی
1 : برگزاری انتخابات کلاسی :
دانش اموزان می توانند برای مسئولیت های کلاس ، انتخابات کلاسی برگزار کنند به عنوان مثلا می توانند هر هفته یا هر ماه نماینده کلاس را از میان افرادی که برای این مسئولیت نام نویسی می کنند انتخاب کنند . این شیوه ی انتخاب علاوه بر اینکه نوعی تمرین دموکراسی است باعث می شود دانش اموزان مسئولیت پذیری و انتخاب درست را بیاموزند.
2: آزادی بیان :
در زنگ انشا می توانیم با طرح سوالات مختلف به شیوه بارش فکری از دانش اموزان نظرخواهی کنیم و تمامی نظرات (درست ، اشتباه ، خوب ، بد ، بی ربط و ....) را یادداشت کنیم و درباره آن صحبت کنیم و مورد توجه قرار دهیم .این مهم علاوه بر تقویت فکر و تخیل دانش اموزان باعث می شود دانش اموزان به دیدگاهی که شبیه به دیدگاه انان نیست احترام گذاشته و یکدیگر را تخریب نکنند.
3: همکاری جمعی :
در دموکراسی کلاسی یک نفر برای همه تضمیم نمیگیرد و دانش اموزان به صورت گروهی مسئولیت های درسی و کلاسی را اجرا می کنند و معلم بر اجرا نظارت می کند .
دانش اموزان باید در گروه های مختلف امور درسی و کلاسی را انجام دهند و به صورت فردی و گروهی مورد ارزشیابی قرار گیرند . دانش اموزان باید به مفهوم هم سرنوشتی برسند و بدانند که پیشرفت گروهی است نه فردی و اعضا در سرنوشت یکدیگر نقش دارند.
4: عدالت:
تفاوت های فردی و استعداد های دانش اموزان مورد توجه قرار گیرد و هر فردی به نقشی که دوست دارد در کلاس ایفا کند گمارده شود
دانش اموزان بر اساس نمره و درس قضاوت نشوند
دانش اموزان باید در لباس فرم یکسان و به دور از نقش خانواده ها درس بخوانند و قضاوت شوند.
#تمرین_کوچک_دموکراسی
- جمعه ۱۹ ارديبهشت ۹۹